Het beste membraan: de juiste selectie!

Als er geen eigen ervaring is met de te verpompen vloeistof, kunt u gebruik maken van resistentielijsten om tot een membraankeuze te komen. De Wilden Chemical Resistance Guide is samengesteld uit de ervaringen van talloze gebruikers en hun toepassingen. Tegelijk is en blijft het slechts een hulpmiddel om tot een keuze te komen.
Over de levensduur van een membraan, deze is niet alleen afhankelijk van de chemische resistentie ten opzichte van de te verpompen vloeistof, maar ook van de temperatuur, abrassiviteit, het medium, de aanzuighoogte en het formaat.

Buiten de resistentielijsten om kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen voor advies over welk membraan het meest geschikt is voor specifiek uw toepassing.

Rubber membraan

Dit membraan bestaat uit natuurrubber en kunstmatige toevoegingen ter vergroting van de resistentie tegen specifieke vloeistoffen. Membranen met een rubbersamenstelling worden tijdens het productieproces voorzien van een nylon toevoeging. Deze toevoeging geeft het rubber membraan zijn sterkte en stabiliteit.

  • NEOPREEN® – Een uitstekend elastomeer voor algemeen gebruik in niet agressieve toepassingen; heeft een lange levensduur en een lage prijs.
  • BUNA-N® – Zeer geschikt voor toepassingen met vloeistoffen op petroleum/olie basis.
  • EPDM® (Nordel) – Zeer geschikt voor toepassingen bij extreem lage temperaturen; kan ook worden toegepast als goedkoop alternatief bij het verpompen van zuren en logen; niet geschikt voor petroleum/olie.
  • VITON® – Zeer geschikt voor toepassingen met extreem hoge temperaturen; kan ook worden toegepast bij agressieve vloeistoffen zoals aromatische of gechloreerde koolwaterstoffen en zuren.

Thermoplastic (TPE) membraan

Dit membraan bestaat voor 100% uit kunststoffen en heeft geen extra versteviging nodig voor stabiliteit en sterkte.

  • POLYURETHANE® – Algemeen toepasbaar membraan voor niet agressieve en/of abrassieve vloeistoffen.
  • WIL-FLEX™ (Santoprene®) – Een goedkoop alternatief voor TEFLON® in toepassingen voor zuren en logen; heeft een lange levensduur.
  • Saniflex™ (Hytrel®) – Zeer geschikt voor abrassieve toepassingen; heeft een lange levensduur; dit materiaal is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA voor toepassing in de voedingsindustrie; geschikt voor algemeen gebruik zoals oliën en koelmiddelen.

PTFE membraan

PTFE (Teflon) is het meest chemisch resistente materiaal verkrijgbaar. WILDEN was de eerste die, door het versterken van een PTFE membraan met concentrische ribben, de flexibiliteit van het PTFE membraan kon controleren. Het door WILDEN gepatenteerde ontwerp met de concentrische ribben geeft een langere levensduur dan elk ander PTFE membraan.

Deze innovatie maakte het mogelijk om voor een redelijke prijs een pomp met PTFE membranen te produceren en het toepassingsgebied van membraanpompen te vergroten. PTFE is geen elastisch materiaal.

Voor de flexibiliteit en om het ‘geheugen’ van het TEFLON® membraan te ondersteunen (niet voor pomptype P.025) is het bij gebruik van een PTFE membraan noodzakelijk om een back-up membraan toe te passen. Back-up membranen zijn beschikbaar in Neopreen, Sani-Flex®, EPDM® en hoge temperatuur.

Grenzen aan de Chemical Compatibility Guide

Deze informatie is samengesteld uit ervaringen uit het verleden en is slechts een hulpmiddel. Gebruik deze informatie samen met alle overige beschikbare informatie om een keuze te maken in de samenstelling van de materialen van uw WILDEN membraanpomp.
Denk daarbij aan de keuze van membranen, klepkogels, klepzittingen en alle overige pompdelen die in contact komen met de te verpompen vloeistof.

Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de informatie is verzameld kunnen wij geen garanties geven over de juistheid!

Wat kunnen wij voor u betekenen?


Bent u benieuwd hoe onze membraanpompen van betekenis kunnen zijn voor het presteren van uw bedrijf?

Contact